Aurlandsdalen II. 6-8 september (Kursstart kl. 09 fredag og avslutning ca. kl. 15 søndag).
«MESTRE ANGST I FJELLET»
Et kurstilbud for folk som sliter med høydeskrekk i fjellet.
Holdes i Aurlandsdalen v/ Øvstebø Turisthytte
For hvem?
Du er kanskje en av de som sliter med å passere smale stier i bratt lende, skrånende berg, broer over fossende elvejuv, m.m. Du er redd for å skade deg eller redd for å bli stående igjen handlingslammet, mens resten av gjengen venter på deg. Angsten hindrer deg i å dra på venneturer eller arrangerte DNT-turer, turer du gjerne skulle blitt med på. Du ønsker å lære hvordan du skal takle angsten når den dukker opp?
Du ønsker å få mer innsikt i hvordan kroppen, følelsene og tankene påvirker hverandre. Og du trenger å trene på å mestre angsten sammen med andre som sliter med det samme. Og du trenger tips på hvordan forebygge truende og angstskapende situasjoner. Hvis dette stemmer for deg, så kan dette være et kurs du har nytte av.
Viktig forutsetning for deltagelse er m.a.o. at du er motivert for å jobbe med høydeskrekken din. Det forventes alminnelig god fysisk form hos deltagerne. Dersom du har en alvorlig fysisk sykdom eks. hjertelidelse, astma, magesår, må du avklare din deltagelse med din lege og undertegnede før du bestemmer deg. Ellers er kurset åpent for alle, uansett alder, kvinne eller mann.
Målet med kurset:
Det overordnede er at kurset skal hjelpe deg mot større turglede, naturopplevelser og bevegelsesfrihet i fjellheimen. Målet er å utvikle dine bevegelsesferdigheter, bli tryggere på egne angstreaksjoner, og håndtere angsten slik at du kan mestre vanskelig terreng.
Tilbakemeldinger fra deltagere
Siden 1997 har jeg avholdt 2-3 sommerkurs hvert år. Tilbakemeldingene er positive noe følgende sitater fra kurset antyder;
”Et supert kurs for alle med høydeskrekk/angst og som ønsker å gjøre noe med det. Selv om kurset var tøft og dagene krevende, sitter jeg igjen med gode minner av kursregien, samholdet i gruppa og ikke minst naturen i Aurlandsdalen”.
”Mestre ting som jeg i utgangspunktet trodde ville bli vanskelig. Flotte turer sammen med kjekke kursdeltagere og kursleder. En god investering for fremtiden”.
«Jeg har klart å gå over hengebroa ved Rjukandefossen i Hemsedal!! Da jeg kom dit, kunne jeg ikke skjønne at jeg hadde stått fast der tidligere og fått svettetokter av broen. Det gikk helt fint. Klarte å stoppe på midten, gå fram og tilbake, ta bilder av fossen, se ned, gynge!».«Jeg har lært noe om hvordan det er tryggest å gå i farlig terreng.» «Det ble en aha-opplevelse for meg. Det er lov og helt rimelig å kjenne angst når en står på hengebroa og ser det elvejuvet under seg». |
«Jeg hadde nok kommet meg opp på Preikestolen også uten kurs, men neppe vært i stand til å nyte turen. Nå gjorde jeg det i fullt monn. Spesielt morsomt var det å klatre på fjellet over Preikestolen og se ned på den».
«Siden vi var i Aurlandsdalen har jeg vært på Kolsåstoppen og på Skaugumåsen. Etter litt tilvenning gikk jeg helt ut på kanten begge steder. Kurset har hjulpet meg mye»
«I ettertid har jeg tenkt ofte tilbake til det kurset vi var igjennom. Det var kjempebra! Som oppfølging hadde jeg en liten tur til noen av de lavere delene av de franske alper hvor jeg fikk utfordret «skrekken» min ganske godt. Det var med stor glede jeg erfarte at de teknikkene vi lærte fungerte ganske bra.»
«Selv om den ene kursdagen var fæl, har kurset likevel hatt en positiv ettervirkning. Jeg har etterpå regelmessig oppsøkt høyder. Blant annet en 50 meters høy skrent/skråning i hjemtraktene som jeg har følt ubehag i. Nå er den helt uproblematisk! Jeg har også gått opp sydsiden av Prestkampen i Gausdal, klarte ikke det for 2 år siden.»
Om kurset
Kurset foregår i friluft. Kurset er lagt opp med praktisk ferdighetstrening og eksponering for angstvekkende situasjoner, dvs. at vi oppsøker bratte steder, skrenter, broer, m.m. Vi holder oss på natursti eller like ved natursti og der hvor det er naturlig å ferdes. Vanlig fjellutstyr, fjellstøvler og tursekk er tilstrekkelig på kurset. Kurset begynner fredag morgen kl. 09 og avsluttes ca. kl. 15 søndag. Det anbefales overnatting på Øvstebø fra torsdag dersom du ikke bor i nærheten av Øvstebø.
Gruppen består av maksimum 6 deltagere. Gruppen holdes samlet og utgjør en ressurs for hverandre. Du prøver etter beste evne å dele dine tanker og følelser åpent og ærlig med de andre når vanskelige situasjoner oppstår.
Så langt som mulig håper jeg også å kunne dele litt av friluftslivets gleder og historie med dere underveis. Vi vil også kunne berøre tema knyttet til forebyggende arbeid i friluftslivet, førstehjelp og den organiserte redningstjenesten i Norge.
Det forutsettes minimum 4 deltagere for at kurset avholdes som planlagt. Dersom kurset avlyses, varsles dette raskest mulig. Jeg vil i slike tilfeller prøve å slå sammen kurs og ringe dere om hvilke alternative kurs som du kan delta i. Kursavgift refunderes i sin helhet hvis jeg avlyser kurset.
Ca. 1 uke før kursstart vil du få et brev med detaljerte opplysninger om sted, utstyr, kart m.m. Vedlagt følger også et kurshefte som beskriver prinsippene og teknikkene ved metoden det jobbes etter.
Pris
Prisen for kurset er kr 2100,-. Se forøvrig betingelser under fanen; Kontakt og påmelding.
Ved stor pågang vil de som har betalt raskest ha fortrinn. Innbetalingsdato gjelder som «kølapp». Så snart kvittering for innbetaling foreligger, vil du få en bekreftelse på tildelt plass.
For kost og losji på Aurlandsdalen Turisthytte (DNT) iht. DNTs medlemspriser. Inkludert er 3 retters middag, frokost og nistepakke med termos. Betaling skjer på stedet til hyttevert. Jeg bestiller plass for alle deltagere. Dere melder i forveien ifra om ankomsttid, evt. middagsbestilling første kveld og om dere ønsker sengesett.
Kursleder
Les omtale av meg her.
Annet
Kurset «mestre angst i fjellet» er omtalt i Fjell og Vidde nr. 7/97, side 44-47. Det har vært innslag om kurset i en rekke aviser, i P1 (Her-og Nå), distriktsendinger i Møre & Romsdal og Sogn & Fjordane samt kveldsnyheten i TV2. Kurset ble også presentert i Lørdagsrevyen (NRK 1) høsten 2000 og på helside i Aftenposten i 2003. Se artikkel
I mars 2000 «debuterte» journalisten Anne Fogt med boken «Eventyret som aldri tar slutt» . Hun har vært kursdeltager og har viet et kapitel om sine opplevelser som kursdeltager. Boka gis ut på Akribe forlag, ISBN 82-7950-004-9. En inspirende bok for deg som er opptatt av natur, helse og livsglede. Boken ble også anmeldt i Tidsskriftet for Norsk Psykologforening nr.1, 2001 s. 43.
Som forberedelse til kurs og tur, kan boken «Aurlandsdalen – ei kulturhistorisk vandring fra fjell til fjære» være nyttig å lese. Den er gitt ut på Cappelen av Trond Bach og Johannes Gjerdåker (1994). I tillegg vil jeg nevne boken «Trange rom og åpne plasser» av Berge/Repål utgitt på Tano (1997). Det er en praktisk rettet bok mot hjelp til mestring av angst, panikk og fobier.